Ida Marie Haugen Gilbert: Tute med de ulver som er ute. (Flamme, 2023)

Ida Marie Haugen Gilbert skriver gnistrende satirisk i sin debutroman. Vi møter Aslaug som jobber som frustrert kommunikasjonsrådgiver i den ideelle organisasjonen Framtid med visjon. En økende irritasjon over sine voldsomt politisk korrekte kolleger fører til at hun bryter sammen, skjeller ut alle og rømmer fra jobben. Hun tar et vikariat i en liten lokalavis i en bygd hvor den betente ulvemotstanden er stor og dominerende.

Kontrasten mellom såkalt by og land og såkalt elite og folk flest, er bærende i romanen, som viser hvor enkelt det er å mene noe om det en egentlig ikke kjenner. På morsomt, men også mørkt vis avslører forfatteren menneskers selvbevissthet på vegne av seg selv og eget miljø, enten de bor i små bygder eller i store byer. For hva er det rette å mene og gjøre, sånn egentlig? Juryen lar seg begeistre over denne forfatterens debut!