Dette er vinnerne av Sørlandets litteraturpris 2022!

Bruno Jovanović er årets vinner av Sørlandets litteraturpris innen skjønnlitteratur.

Bruno Jovanović var nominert til den prestisjetunge Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen Etter hvert vil øynene venne seg til mørket. Han mottok Saabye-stipendet, som Lars Saabye Christensen hvert år deler ut til en debutant. «Bruno Jovanović har levert en besettende roman det er ubehagelig å være i, men som er desto vanskeligere å forlate», sa Saabye Christensen i sin tale til stipendvinner Jovanović. Setningen oppsummerer denne råsterke romanens kraft om utenforskap. Forfatteren ønsker å utvide mangfoldet i norsk samtidslitteratur. Som at historiene om homofile bør handle om noe mer enn å komme ut av skapet. Hvor vanskelig det kan være å stå midt mellom to kulturer. Om å prøve å mestre en psykisk mors lidelse alene uten å søke hjelp. Kjærlighet, sinne og vold. Med en undergangsfølelse som setter seg fra første side og med og snev av lys. Se juryens begrunnelse.

De andre nominerte var Karl Ove Knausgård og Hilde Susan Jægtnes.

Victor Norman er vinner av Sørlandets litteraturpris innen sakprosa.

Victor Norman bruker detaljene fra Risørs historie til å fortelle en videre, allmenn historie; den om hvordan samfunn blir til og mennesker ordner seg imellom. Den om hvorfor ting blir som de blir», skrev Valerie Kubens i Fædrelandsvennen da hun anmeldte Normans bok En liten åpen by. Fortellinger om Risør 1500-1873. Boken er blitt omtalt som en sakprosaperle, det fineste stedsportrettet som er skrevet i nyere tid i Norge. Vi møter styresmakten og det som rørte seg av samfunnsspørsmål. Men det som virkelig fanger oppmerksomheten er historiene om det turbulente hverdagslivet. De fattige i lidelser og sult. De rike i et komfortabelt overklassemiljø. Men med stor fare for konkurs. Og i likhet med Jovanović sin bok, ser vi undergang, men også lys. Les juryens begrunnelse.

Også han stod opp mot Karl Ove Knausgård i tillegg til trioen fra UiA, Knut Dørum, Øyvind Tønnesson og Ralph Henk Vaags.